Registracija ali prijava

Ste že naš uporabnik?

Mastercard Secure Code Verified By Visa
0,00
Vaša košarica je prazna

Kako pri nizkih temperaturah oprati perilo, da bo brez bakterij?

06.03.2017

Pranje perila vse bolj sledi sodobnim okoljevarstvenim smernicam, ki zahtevajo zniževanje porabe vode, uporabo okolju prijaznih milejših pralnih sredstev in pranje pri nizkih temperaturah, saj tako porabimo manj energije. Pranje tako postane res bolj ekološko, a le redki se zavedajo, da ima tako varčevanje z vodo in energijo tudi drugo plat, ki je precej manj naklonjena uporabnikom: tako pranje namreč lahko ogrozi naše zdravje, saj pralni stroj sčasoma spremeni v gojišče bakterij, te pa z navidezno čistim perilom prenesemo na svoje telo.

Kako pri nizkih temperaturah oprati perilo, da bo brez bakterij?

Čeprav namreč naše perilo diši zapeljivo sveže in je prijetno mehko na otip, to še ne pomeni, da je čisto, predvsem pa ne higienično čisto. Nizke temperature in blaga naravna pralna mila namreč zavarujejo občutljivo blago in okolje, sebi in otrokom, ki nosimo tako previdno oprana oblačila, pa s tem ne naredimo usluge, predvsem če pralnega stroja redno ne čistimo s sredstvi, ki uničujejo bakterije, viruse, plesni in druge nevarne patogene elemente, ki se v vlažnih in toplih okoljih dobro počutijo. 

»Bakteriološka vojna« v pralnem stroju

Pri pranju perila pri nizkih temperaturah ostane na obleki kar 94 odstotkov mikrobov, zatrjujejo strokovnjaki za higieno in tropsko medicino iz Londona . Mikrobiološki testi so razkrili, da na vsakem kosu pri nizkih temperaturah opranih spodnjic ostane v povprečju 0,1 grama fekalij oziroma 10.000 mikroorganizmov. »Če damo prati kos oblačila, ki je prežeto z bakterijami, bo naš pralni stroj pomešal in porazdelil mikrobe po vsem perilu - razen če dodamo kaj, kar bi jih pobilo«, pravijo strokovnjaki, ki opozarjajo predvsem na bakterije s spodnjic, ki se v procesu pranja prenesejo na brisače, posteljno perilo in kuhinjske krpa, s katerimi brišemo posodo. Študije so razkrile, da se v zgolj dveh čajnih žličkah vode v pralnem stroju lahko najde do milijon bakterij. 

Infekcije zaradi neustrezno opranega perila lahko postanejo resen problem, ko kdo v gospodinjstvu zboli ali pa če ima nekdo od družinskih članov poklic, kjer je veliko v stiku z ljudmi, predvsem bolnimi ljudmi - na primer v bolnišnici ali domu za ostarele. V takih primerih je treba ločiti perilo, ki ga uporablja bolnik oz. zdravstveni delavec, od perila preostalih družinskih članov, če ne želimo, da se bolezen širi od enega do drugega. Predvsem je treba biti previden pri okužbah z bakterijami E. Coli in Staphylococcus aureus, ki se nahajajo na spodnjem perilu in pri pranju prenesejo na druge kose perila, uničijo pa jih šele res visoke temperature.

Dobro je tudi vedeti, da pranje pri nizkih temperaturah (30 ali 40 stopinj Celzija) ubije le 6 odstotkov pršic v tkaninah, medtem ko jih 60 stopinj uniči stoodstotno. Pranje pri 60 stopinjah uniči tudi večino bakterij, virusov in plesni.

Kako se boriti z bakterijami in plesnimi, ki se razraščajo v pralnem stroju?

Strokovnjaki, ki so se lotili merjenja prisotnosti bakterij v pralnih strojih in domnevno čistem perilu, svetujejo, da vsaj enkrat mesečno zaženemo prazen pralni stroj pri temperaturi 90 stopinj Celzija, da ga očistimo večine patogenih organizmov. Svetujejo še, da posteljnino, spodnje perilo in nogavice peremo ločeno od brisač in kuhinjskih krp, še posebno kadar peremo pri nizkih temperaturah. Vrat pralnega stroja tudi nikoli ne zapirajmo neposredno po pranju - naj se boben prezrači, saj to zmanjšuje število bakterij v stroju. Redno je tudi treba čistiti gumo, ki zagotavlja, da vrata pralnega stroja dobro tesnijo – tja se bakterije še posebej rade zalepijo. Prav tako moramo enkrat mesečno očistiti posodico za pralni prašek in mehčalec. Poleg tega opranega perila v pralnem stroju nikoli ne pustimo predolgo, ampak ga čim prej obesimo oz. prestavimo v sušilni stroj. Prav tako v košaro za umazano perilo nikoli ne položimo ničesar, kar je še vlažno, saj se tako bakterije in plesni le še hitreje razmnožujejo.

Seveda ne smemo pozabiti, da mikrobe prenašamo tudi z rokami, zato si moramo vselej, ko smo v stiku z umazanim perilom, temeljito umiti roke.

Kako poskrbimo za higiensko neoporečnost otroških oblačilc?

Dojenčki in majhni otroci so na različne okužbe še posebej dovzetni , saj še nimajo povsem razvitega imunskega sistema, zato pranje njihovih oblačilc pri nizkih temperaturah in skupaj z oblačili odraslih lahko predstavlja veliko grožnjo za njihovo zdravje. Včasih so mame otroška oblačilca razkuževala s prekuhavanjem, česar današnji materiali verjetno ne bi najbolje prenašali, lahko pa se držimo nekaj osnovnih smernic za doseganje višnje stopnje čistosti. Otroška oblačila tako vedno peremo ločeno od spodnjega perila odraslih, službenih oblačil zdravstvenega osebja ali oblačil odraslih, ki delajo v potencialno zdravstveno oporečnih okoljih, oblačil starejših sorojencev, ki obiskujejo vrtec ali šolo, ter ločeno od perila, povezanega s kuhinjo ali kopalnico, kot so na primer kuhinjske krpe in brisače. Prav tako otroška oblačilca vedno peremo najmanj pri 60 stopnjah Celzija, priporočljivo pa je, da ne uporabljamo močnih pralnih sredstev in mehčalcev, ki s kemikalijami dražijo občutljivo otroško kožo. Potencialne ogrožujoče mikrobe in plesni uničimo raje z višjo temperaturo vode ali pa z aktivnim kisikom, ki v sodobnih pralnih strojih Bosch Serije 8 s tehnologijo ActiveOxygen™ odstrani do 99,99 % bakterij in mikrobov tudi pri nizkih temperaturah.

Kako deluje pralni stroj s tehnologijo ActiveOxygen™?

Tehnologija Bosch ActiveOxygen™ deluje s preprostim pritiskom na gumb in brez kemičnih dodatkov. Poleg odstranjevanja bakterij in mikrobov pa funkcija ActiveOxygen™ ščiti občutljive tkanine in ohranja njihovo barvo ter jih podaljšuje življenjsko dobo. Naj gre za svileno bluzo, majico vaše priljubljene glasbene skupine, črne kavbojke, aktivna športna oblačila, priljubljeno oblačilo vašega otroka ali občutljivo damsko perilo, pralni strojihSerije 8 s tehnologijo ActiveOxygen™ uporabljajo aktivni kisik za predhodno nego perila ob pričetku pralnega cikla in ponovno ob končnem izpiranju. Z izbiro te možnosti pri večini programov boste sebi in svoji družini zagotovili neoporečno čista, praktično razkužena oblačila - in to le s 30 minut daljšim pranjem kot traja običajen program. 

Sodobne navade zahtevajo, da tudi vrhnja oblačila po enkratnem nošenju operemo, saj se navzamejo vonja znoja ali okolja, kjer smo jih nosili. Oblačila so tako nenehno izpostavljena vodi, pralnim sredstvom in sušenju, kar jih uniči veliko hitreje, kot če jih ne bi tako pogosto prali. To lahko rešite s programom ActiveOxygen™ Refresh, s katerim občutljive tkanine, tudi tiste, ki niso primerne za pranje v stroju, v 45 minutah osvežite in so spet nared za nošenje. Z meglico aktivnega kisika v pralnem stroju prihranite čas, saj vam oblačil ni treba odnesti v kemično čistilnico, hkrati pa zaščitite vlakna v tkanini, da so kot nova veliko dlje časa.

Pralni stroj s tehnologijo ActiveOxygen™, Bosch WAW28740EU, z XXL prostornino bobna, v kateri lahko operete do 9 kg perila naenkrat, velikim LED zaslonom, ki prikazuje vse pomembne podatke o poteku programa pranja, ter funkcijo časovnega zamika pranja, je odlična izbira tako za družine z majhnimi otroki, saj so otroška oblačilca higiensko čista brez uporabe agresivnih pralnih sredstev ter brez pazljivega ločevanja oblačil, kot za družine z otroci z alergijami in občutljivo kožo, pa za zelo zaposlene pare ali posameznike, katerih delo zahteva, da so njihova oblačila najvišje kakovosti, predvsem pa, da so popolno urejeni prav vsak trenutek dneva, in nenazadnje za vse, ki želijo, da je njihova družina zdrava in maksimalno zaščitena pred okužbami.  

V kolikor potrebujete pomoč pri izbiri in nakupu, nas lahko pokličete na 01/2000 283 ali nam pišete na info@nakupovanje.net.

Ste članek prebrali? Potem bo pot do prenosnika HP Pavillion v zlati barvi, vrednega 549 evrov, za katerega se do 15. marca lahko potegujete v nagradni igri Strast do bivanja, lažja. Vabljeni k sodelovanju!

Copyright © 2015 Nakupovanje.net | Produkcija: Kreatorij