Registracija ali prijava

Ste že naš uporabnik?

Mastercard Secure Code Verified By Visa
0,00
Vaša košarica je prazna

Zakaj nikoli ne smemo v omaro pospraviti še vlažne posode?

08.05.2017

O številnih vidikih, zakaj je varneje, varčneje in časovno učinkoviteje prati posodo v pomivalnem stroju, smo že pisali. Najpomembnejša prednost pomivalnega stroja je vsekakor doseganje večje stopnje higieničnosti oprane posode - tako zaradi višje temperature vode, ki uniči potencialno patogene elemente, kot zaradi samega postopka, ki zmanjša možnost prenosa bakterij z ene posode na drugo (ali z lijaka oz. gobice za pomivanje na posodo).

Zakaj nikoli ne smemo v omaro pospraviti še vlažne posode?

Pa je po tem, ko je posoda higienično čista, zgodbe konec? Nikakor ne. Posodo je namreč treba tudi temeljito posušiti, preden jo pospravimo v omaro, saj je mokra oz. vlažna posoda izjemno dovzetna za kontaminacijo z bakterijami, glivicami oz. podobnimi nevarnimi mikroorganizmi, ki naravnost obožujejo vlažno in toplo okolje za rast in razvoj. Če v omaro zlagamo še vlažno posodo, tvegamo, da se nanjo z naših rok, druge posode ali nenazadnje zraka (če je na primer doma nekdo prehlajen in kiha) prenesejo bakterije, ki se prilepijo na površino in začnejo rasti. V skladu z raziskavami naj bi največje kolonije bakterij našli na kosih posode, ki jih redkeje uporabljamo, v omaro pa smo jih pospravili še nekoliko mokre. Bakterije namreč začnejo intenzivneje rasti šele po 24 urah. To pomeni, da posoda, ki jo uporabljate vsak dan, ne predstavlja večjega tveganja, tudi če jo shranite še nekoliko vlažno, vsekakor pa previdnost, predvsem če imate doma majhne otroke ali starejše, ki so veliko bolj dovzetni za okužbe, ni odveč. Precej bolj pazljivi pa bodite pri uporabi posode, ki je tedne ali mesece čakala v omari. Pred uporabo jo temeljito pomijte, pa čeprav na prvi pogled deluje povsem čista. 

Če posodo po tem, ko je bila oprana, dobro posušimo, preprečimo razmnoževanje bakterij, s tem pa zmanjšamo možnost okužb, povezanih s hrano. Slednje so namreč najpogosteje posledica tega, da smo telo izpostavili velikemu številu patogenih mikroorganizmov, ki napadejo naš imunski.  Če je bakterij manj, jih telo premaga brez da bi mi to opazili, invazija bakterij ali drugih patogenih elementov pa mu lahko delo hudo oteži.

Kako posodo najbolj varno posušiti?

Brisanje posode s čisto krpo je vsekakor način, ki bo posodo posušil, a kaj bo po takem sušenju ostalo na posodi, je drugo vprašanje. Če je bila krpa oprana pri visokih temperaturah in je res sveža, potem bo posoda v omaro romala relativno neoporečna, sicer pa najverjetneje ne. Bolje je pustiti posodo, da se posuši na zraku. Traja sicer nekaj časa, predvsem plastične posodice, krožniki in pribor potrebujejo kar nekaj časa, da se temeljito posušijo, a zelo verjetno boste v omaro pospravili kar čisto posodo .

Pri pranju posode v pomivalnem stroju ob koncu navadno pustimo vrata pomivalnega stroja zgoraj odprta za režo - nekateri pomivalni stroji to naredijo avtomatično -, tako lahko svež zrak priteka v stroj in se posoda hitreje posuši. Tudi tu obstaja tveganje, da se bo posoda kontaminirala, saj je okolje v pomivalnem stroju toplo in vlažno - torej idealno za razrast mikroorganizmov.

Če želite torej neoporečno pomito in posušeno posodo, potem je najboljša opcija pomivalni stroj Bosch PerfectDry, ki posodo najprej temeljito opere, potem pa s pomočjo enakomernega in močnega, a nežnega 3D pretoka zraka in tehnologije Zeolith poskrbi še za popolno sušenje. 

Bosch PerfectDry - pomivalni stroji s popolnimi rezultati sušenja

Dandanes ne uporabljamo le steklene, keramične in jeklene posode, v kuhinji je vse več plastičnih materialov, ki pa jih je težko očistiti in še težje posušiti. Naj gre za posodice za shranjevanje šolske malice, otroške stekleničke, kozarčke in krožničke, ki so priročni, ker se ne razbijejo, če padejo na tla, ali pa posodo za na kampiranje - stroj Bosch PerfectDry vam omogoči, da vse te majhne in večje plastične kose lahko neoporečno čiste in povsem suhe zložite v omaro takoj, ko zaključi z izbranim programom pomivanja, ne da bi jih morali najprej ročno obrisati ali pustiti, da se posušijo na zraku.

Pomivalni stroji Bosch PerfectDry delujejo na osnovi učinkovite tehnologije Zeolith. Gre za naravni mineral (zeolith), ki je sposoben vpiti vlago skozi svojo posebno površino in jo spremeniti v toplotno energijo. Mineral nato to energijo oddaja ter tako hitro in energijsko učinkovito posuši posodo. Nekateri Boschevi pomivalno-sušilni stroji so opremljeni še s funkcijo ExtraDry, ki moč sušenja po potrebi še poveča. Vaša posoda, tudi plastična, tako ne bo le sijajno čista, ampak tudi popolnoma suha. 

Pomivalni stroji Bosch - skrbni in nežni do vas in vaše posode 

Pomivalno-sušilni stroji Bosch PerfectDry pa ne le, da skrbijo za popolno čistočo in hitro sušenje vaše posode, ampak so tudi nežni do vaših priljubljenih dragocenih, a delikatnih steklenih kosov. Program Glass 40 °C nežno očisti krhke kozarce in jih temeljito posuši. Dodatno držalo GlassSecure Tray, ki ga lahko varno pritrdite v spodnjo košaro, pa poskrbi za dodatno varnost kozarcev za vino - preprosto tako, da vse tipe elementov z dolgimi peclji zadrži v stabilnem položaju, ki preprečuje praske. Natančna zaščita kozarcev pa ponuja tudi trajen sijaj: Bosch z uravnavanjem prek ventila zagotavlja uravnoteženo kombinacijo trde in mehke vode. Steklo tako ohrani sijaj tudi po številnih ciklih pomivanja. 

A ker je kuhinja več kot le prostor za kuhanje, pravzaprav je središče vsakega doma, prostor, kjer se v budnem stanju doma največ zadržuje cela družina, so pri Boschu poskrbeli, da njihovi pomivalni stroji niso moteči, ampak svoje delo opravljajo tiho in neopazno. Za zagotovitev mirnega vzdušja je tu posebej tih program Silence, ki poskrbi, da lahko stroj zaženete v najtišjem načinu delovanja.

V spletni trgovini nakupovanje.net si lahko izberete pomivalni stroj Bosch kateregakoli cenovnega razreda želite - v vsakem primeru bo cena odlična. V kolikor potrebujete pomoč pri izbiri in nakupu, nas lahko pokličete na 01/2000 283 ali nam pišete na info@nakupovanje.net.

Ste članek prebrali? Potem bo pot do odličnega espresso kavnega aparata Philips Saeco Minute v vrednosti 429,99 evra, ki ga ta mesec podarjamo v nagradni igri Strast do bivanja, da se boste enostavneje borili s pomladansko utrujenostjo, lažja. Vabljeni k sodelovanju!

 

 

 

Copyright © 2015 Nakupovanje.net | Produkcija: Kreatorij