Registracija ali prijava

Ste že naš uporabnik?

Mastercard Secure Code Verified By Visa
0,00
Vaša košarica je prazna

Kako poleti pravilno uporabljati klimatsko napravo?

29.06.2017

: Dobra klimatska naprava nam lahko močno olajša preživljanje vročih poletnih dni, lahko pa nam prinese tudi težave, če je ne uporabljamo pravilno. Predvsem je treba paziti na čistočo klimatske naprave, pretiravati pa tudi ne gre z razliko med zunanjo temperaturo in temperaturo v prostoru, če želimo, da se nas ne lotijo prehladi in vnetja.

Kako poleti pravilno uporabljati klimatsko napravo?

Dobra klimatska naprava je 'must have' v sodobnih domovih, predvsem v zadnjih letih, ko so tisti klasični letni časi kar nekako izginili in iz zime praktično brez prehoda 'pademo' v poletje. Prehodna obdobja pomladi in jeseni so postala neverjetno kratka, včasih jih niti več ne opazimo, zato se spomladi naše telo nima časa navaditi na vročino, jeseni pa ne na mraz. Namesto prenosljivih prehodnih temperatur se termometer pogosto že maja nenadoma dvigne v višave in ker se na take vročinske skoke težko prilagodimo, poleg tega pa niti ne vemo, kako se primerno obleči, saj je zjutraj vendarle še hladno, opoldne pa temperatura na soncu doseže že 35 stopinj Celzija, lahko hitro pride do bolezni, predvsem če je naš imunski sistem nekoliko šibkejši - zaradi siceršnjega stresa, utrujenosti ali preprosto neurejenega načina prehranjevanja in preveč naporov, ki smo jim dnevno izpostavljeni.

Zato je priporočljivo, da vsaj doma poskusimo ohraniti stabilno temperaturo, ki jo naše telo pozna in v kateri se udobno počuti. To lahko dosežemo s kakovostno klimatsko napravo, ki jo je seveda najbolje kupiti in montirati že pred vročinskim valom. Prvega ste letos že zamudili, a še je čas, da si za to poletje doma ustvarite razmere, ki vam bodo nudile ugodje in predvsem miren spanec (da boste čez dan lahko kos službenim in zasebnim opravkom). 

A ker je klimatska naprava lahko dvorezen meč, saj nam, če jo narobe oz. lahkomiselno uporabljamo, lahko prinese več škode kot koristi - od prehladov in nahodov do alergij in vnetij -, je tu nekaj nasvetov, kako se poleti z njo hladiti zdravo in prijetno za vse družinske člane.

 

Tudi če klimatska naprava deluje, je občasno dobro odpreti okna

S prezračevalnjem v zaprte prostore dovajamo svež zrak, s čimer uravnavamo temperaturo, vlago in čistost zraka v prostoru ter seveda določeno stopnjo kisika v zraku. Tudi če je zunaj vroče in dom hladite in prezračujete s klimatsko napravo, pa je zjutraj in zvečer  - ko so temperature primerne - vendarle dobro za kratek čas odpreti okna. Z uporabo klimatske naprave namreč ne moremo nadomestiti občasnega zračenja bivalnih prostorov, trdijo strokovnjaki nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Zakaj?

Ljudje, ki delajo v zgradbah, kjer temperaturo in vlažnost zraka regulira izključno klimatska naprava, pogosto trpijo za t.i. sindromom bolne zgradbe, ki se odraža z naslednjimi simptomi: srebnje in solzenje oči, poslabšanje določenih kroničnih bolezni, bolečinev grlu in žrelu, glavoboli, težave s koncentracijo ali splošno slabo počutje. Na NIJZ opozarjajo, da tako stanje predstavlja kroničen stres, ki dolgoročno slabi delovanje imunskega sistema. Zato doma kljub vročini vsaj dvakrat na dan odprite okna in dovolite, da se notranji in zunanji zrak zamenjata oz. vsaj premešata. Klimatska naprava sicer poleg hlajenja tudi prezračuje in razvlažuje, a zrak, ki ga dovaja v prostore, potuje preko cevi in elementov, ki jih težko dosežemo in kjer se lahko naberejo določeni patogeni organizmi, ki nam otežijo življenje.

Z 'domačo hladilnico' si ne boste naredili usluge 

Kako se počutite, ko sredi vročega dne stopite v nakupovalno središče ali trgovino? Ja, kot bi stopili v veliko hladilnico, kaj hitro nas navadno tudi začne mraziti, saj nismo dovolj oblečeni za tako nizke temperature, poleg tega je naše telo pregreto. Tako šokantne razlike v temperaturi so idealne za razvoj bolezni.

Stanovanje naj ima zato največ štiri do šest stopinj Celzija nižjo temperaturo od zunanje. To naj bi bila še razmeroma zdrava razlika med zunanjo in notranjo temperaturo. Po priporočilih NIJZ naj bi bila  temperatura v prostoru taka, da na čutimo ne vročine ne hladu in da ne zaznamo gibanja zraka ali njegove pretirane oz. pomanjkljive vlažnosti. Temperatura naj bo tako med 23 in 27 stopinj Celzija, relativna vlažnost med 30 in 50 odstotki, hitrost hlajenja zraka pa naj ne presega 0,3 metra na sekundo.

Velike temperaturne spremembe in spremembe vlažnosti zraka lahko povzročijo reakcije na sluznici zgornjih dihal. Posledici sta oteženo dihanje skozi nos in nabreknjena sluznica v sinusnih votlinah, kar povzroča glavobole in občutek tiščanja v glavi. Zaradi izsušitve sluznice se lahko pojavi tudi suh in dražeč kašelj. Prevelika razlika v zunanji in notranji temperaturi zraka lahko povzroči tudi poslabšanje astme ali rinitisa.

Klimatska naprava porabi najmanj, če je ne izklapljate!

Treba se je zavedati, da je klimatska naprava eden od največjih porabnikov električne energije v domu. Najmanj energije bo porabila tako, da nastavite želeno temperaturo v prostoru in naprave ne izklapljate. To je še posebej pomembno za inverterske klime, ki so danes najbolj razširjene in same uravnavajo moč delovanja.  Poleti, ko je temperatura doma nekoliko previsoka, temperaturo je prilagodimo na temperaturo, ki nam ustreza in ni drastično nižja od zunanje.  Avtomatski ventilator deluje tako, da zmanjša obrate, ko doseže želeno temperaturo. S tem, ko boste nekoliko povišali temperaturo poleti, bo ventilator klimatske naprave prej dosegel želeno temperaturo in deloval bo z manjšo intenzivnostjo. S tem bo klimatska naprava trošila manj energije.

Redno čiščenje ventilatorja in filtrov je nujnost, ne izbira

Ob nerednem vzdrževanju klimatske naprave se v njej namnožijo mikrobi, ki se izločajo v zrak in dražijo dihalne poti in sluznice. Vdihovanje mikrobov ali njihovih delcev lahko povzroči tudi različna vnetja.

Klimatsko napravo je zato nujno treba servisirati in očistiti pred začetkom sezone visokih temperatur. Večina serviserjev klimatskih naprav največ pozornosti posveča čiščenju filtrov in cevi, premalo pa čiščenju ventilatorja. Ventilator vsrkava čist zrak in ga ohlajenega ter prečiščenega vrača nazaj v prostor. Če je ventilator umazan, vam torej ne bo  pomagal noben še tako dober filter. Če ventilator ni čist, tudi učinkovitost klimatske naprave ni dobra, poveča se poraba energije in možnost, da zbolite.

In prav slednje je eden od razlogov, zakaj kupiti klimatsko napravo Mitsubishi. Te so namreč narejene v skladu z japonsko filozofijo minimalizma, trajnosti, reda in čistoče, zato so učinkovite, enostavne za uporabo, pa tudi čiščenje in menjava filtrov ne predstavljata težav - nekoliko spretnejši se tega opravila lotijo kar sami, čeprav strokovnjaki tovrstne podvige odsvetujejo, saj si tako onemogočite uveljavljanje garancije v primeru okvar na napravi. Zato raje vsako leto pokličite strokovnjaka, ki vam bo klimatsko napravo ustrezno pripravil na več mesecev nepretrganega dela. 

V spletni trgovini nakupovanje.net najdete široko paleto klimatskih naprav Mitsubishi različnih serij in kakovostnih ter cenovnih razredov - a vse po odličnih po odličnih cenah 

V kolikor potrebujete pomoč pri izbiri in nakupu, nas lahko pokličete na 01/2000 283 ali nam pišete na info@nakupovanje.net.

Tu smo zato, da bo vaš nakup hiter, udoben in ugoden!

 

Copyright © 2015 Nakupovanje.net | Produkcija: Kreatorij