Registracija ali prijava

Ste že naš uporabnik?

Mastercard Secure Code Verified By Visa
0,00
Vaša košarica je prazna

Lahko računalniške igre res krepijo razvoj možganov?

10.10.2016

Kljub temu, da je igranje računalniških iger ena izmed zelo priljubljenih dejavnosti otrok in mladostnikov, je o tej tematiki večinoma zaslediti predvsem opozorila glede negativnih učinkov. Vsakršno pretiravanje je vsekakor odsvetovano in zelo pomembno je, da je čas, preživet za računalnikom, omejen, vendar pa se je kljub temu izkazalo, da imajo računalniške igre tudi kar nekaj pozitivnih vplivov na duševno zdravje ter kognitivne in socialne veščine.

Lahko računalniške igre res krepijo razvoj možganov?

V eni izmed študij, izvedenih na Univerzi Columbia – Šoli za javno zdravje, ter v spremljevalni študiji, ki so jo opravili sodelavci na pariški univerzi Descartes, so raziskovalci ocenjevali povezavo med količino časa, porabljenega za igranje računalniških iger, ter duševnim zdravjem in veščinami otrok. Ugotovili so, da ima lahko igranje video iger izrazite pozitivne učinke, saj se je izkazalo, da je igranje računalniških iger povezano z 1,75-krat večjo možnostjo za višji inteligenčni kvocient ter 1,88-krat večjo možnostjo za splošno uspešnost na različnih šolskih področjih. Poleg tega so raziskovalci ugotovili tudi, da je igranje računalniških iger povezano z manj težavami v odnosih z vrstniki.

Boljši socialni razvoj otrok

Tudi pri raziskavah, izvedenih na centru Psych Central, se je kot ena izmed pozitivnih lastnosti računalniških iger izkazalo povezovanje igralcev iz vsega sveta, ki sodelujejo pri reševanju problemov ali izvedbi nalog. Tovrstne igre sodeč po raziskavi še posebej pozitivno vplivajo na otroke z avtizmom, saj izboljšujejo njihovo sposobnost socialnega odzivanja ter jih zaradi zanimivosti in dinamike motivirajo mnogo bolj kot katere druge aktivnosti. Tako lahko računalniške igre ponujajo možnosti za uspešno učenje brez stresa ter priložnost za izboljšanje spretnosti, kot so načrtovanje, organizacija in samokontrola.

Vzpostavljanje novih nevroloških povezav v možganih

Najnovejše študije vpliva igranja računalniških iger na možgane so med drugim pokazale neposredne učinke na povečano nastajanje novih nevronskih povezav in povezljivosti različnih predelov možganov, ki so odgovorni za prostorsko orientacijo, oblikovanje spomina, strateško načrtovanje ter izboljševanje sposobnosti fine motorike. V primerjavi s kontrolno skupino se je pri skupini, ki svoj čas aktivno preživlja tudi ob igranju računalniških iger, izkazalo povečano delovanje in višje zmožnosti možganov, kar je posredno mogoče povezati tudi z višjim inteligenčnim kvocientom.

Kako poskrbeti za varnejše preživljanje časa za računalnikom?

Uporaba računalnika tudi v namene igranja računalniških iger sodeč po raziskavah torej lahko prinaša tudi marsikatere koristi, vendar je ob tem potrebno zadostiti še nekaj pomembnim pogojem, ki poskrbijo za varno vsakdanjo uporabo računalnika. Tako za otroke kot za odrasle je zelo pomembna izbira ustreznega ekrana z zadostno ločljivostjo in primerno osvetljenostjo, ki varuje oči. Kadar se računalnik uporablja tudi za igranje računalniških iger, je pomembna njegova zadostna zmogljivost ter odličen performans.

Glede na vsa izpostavljena dejstva je torej pomembno, da izberete kakovosten prenosni računalnik, kot je HP Omen, ki na velikem ekranu zagotavlja osupljive barve in grafiko, ali njegovo manjšo različico, ki jo lahko kamor koli vzamete s seboj. Serija HP Omen je pravi Ferrari med računalniki – s svojim rdeče-črnim dizajnom dobesedno vzame dih, v notranjosti pa skriva ene najboljših tehničnih lastnosti v tem razredu na trgu. NVIDIA GeForce grafična kartica s 4 GB pomnilnika je dovolj vzdržljiva tudi za najzahtevnejše igre ali programe, priznani B&O zvočniški sistem pa poskrbi, da po sobi odmeva najčistejši zvok. Oba računalnika sta optimalna tako za delo kot za zabavo.

Zraven je priporočljivo izbrati tudi HP X9000 Omen optično miško, ki je ergonomsko oblikovana in omogoča maksimalno udobje. Mobilna zabava je lahko varno shranjena tudi v elegantnem in ustrezno podloženem nahrbtniku, ki omogoča enostavno prenašanje in izredno mobilnost.

V kolikor potrebujete pomoč pri izbiri in nakupu nas lahko pokličete na 01/2000 283 ali nam pišete na info@nakupovanje.net.
Prebran članek vam lahko pomaga do nove grafične tablice!

Podarjamo zelo kakovostno tablico blagovne znamke Wacom v vrednosti 799,99€. Vabljeni k sodelovanju. 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2015 Nakupovanje.net | Produkcija: Kreatorij